Visual-Trainer

 

 

Studiosalamien radiolaukaisulaitteet Vuokrastudiolla

Salamavalojen ohjaus

Studiolla on käytössänne pääosin Elinchrom merkkiset salamat. Studiosalamia ohjataan kätevimmin langattomasti. Kuvan radiolähetinsetti (triggerit) kuuluu studion varustukseen.

Lähetinosa kiinnitetään kamerasi varusteluistiin (salamakenkään) ja vastaanotin salamaan. Lähettimiä ja vastaanottimia on studiolla kumpaakin yksi kappale. Vaihtoehtoisesti salamavaloja voi ohjata myös perinteisesti johdolla. Tarvittavia johtoja on kaksin kappalein studiolla.

Radiolähetinsettiä voi käyttää myös studion Bowens -merkkisissä salamalaitteissa. Vastaanottimen plugiin täytyy silloin kiinnittää laajentava adapteriosa.

Huom! Studiosalamat reagoivat myös kameraan yhdistettävään kompaktisalamaan tai yhdysrakenteiseen, kameran omaan salamaan. Tällaista yhdistelmää ei kuitenkaan kannata käyttää, sillä studiosalamat ja kompakti-/yhdysrakenteiset eivät synkkaa luotettavasti keskenään.

Salamavalomme, Elinchrom Style 400 BX

elinchrom-style-400bx-450x300

Kaikki säädöt tehdään laitteen takaosasta

 1. Numeronäytöllä näkyy luvut 2.0 – 6.0. Luvut vastaavat kameran aukko-askelia, siis neljän aukon valotusvara.
 2. Näytön alla olevilla kahdella nuolinäppäimellä säädetään valotehoa.
 3. Näytön oikealla puolella ”hehkulamppukuvakeella” saadaan ”mallivalo” päälle. Painimessa on merkkivalo joka osoittaa mallivalon olevan päällä/pois.
 4. Mallivalon tehoa säädetään sen ylä-/alapuolen nuolipainikkeilla (tehon säätö näkyy säädettäessä viereisellä näytöllä).
 5. Oikean yläkulman ”silmäkuvake” on ns. ”orja”. Silmäkuvake on syytä painaa päälle jos halutaan että salama välähtää aina muiden salamoiden kera.
 6. Silmäpainikkeen alapuolen ”nuottipainiketta” käytetään kun/jos halutaan kuulla äänimerkki salaman latautumisen merkiksi.
 7. Nuottipainikkeen alapuolella olevalla ”salamapainikkeella” voidaan testata salaman toiminta. Salamapainike on hyödyllinen kun valotehoa muutetaan, testaus päivittää salamatehon muutoksen laitteeseen.
 8. Punainen kytkin on virtakytkin.
 9. Virtajohdon molemmin puolin sijaitsevat sulakepesät.
 10. Virtakytkimen viereiseen ”plugiin” asetetaan lankalaukaisin tai langaton ”Transmitter”.
 11. Salaman ”valonmuokkaimia” on helppo vaihtaa. Kierrä laitteen etupäässä näkyvää mustaa ”kaulusta” avataksesi valonmuokkaimen lukituksen. Kierrä valonmuokkainta samaan suuntaan irrottaaksesi valonmuokkaimen.
 12. Varo koskemasta salamalaitteen ”salama-putkeen”. Jätä aina jokin valonmuokkain kiinni laitteeseen. Irrota virtajohdot pistorasioista ja kierrä johdot löysälle kiepille laitteen ympärille. Siirrä telineissä olevat laitteet (kuvaussuunnassa) studion oikeanpuoleiselle seinustalle. Kiitos että huomioit seuraavan kuvaajaan :)